Interes pentru programul Noua Casă chiar și-n pandemie: câți români s-au împrumutat pentru locuințe

de: Ciprian Ioana
20 10. 2020

Guvernul a venit anul acesta cu o altă variantă de sprijin pentru cei care vor să obțină credit de la bancă pentru a-și cumpăra o locuință. E vorba de programul guvernamental Noua Casă, care, din cum arată datele preliminare, are succes.

Interesul e crescut pentru programul guvernamental Noua Casă, chiar dacă pandemia a mai domolit apetitul românilor în această perioadă pentru diverse investiții majore. Datele FNGCIMM – adică Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – anunță că valoarea creditelor acordate se ridică la 154 de milioane de lei.

Și aceste împrumuturi au fost accesate în doar o lună de la lansarea programului.

Interes crescut pentru Noua Casă

Valoarea creditelor acordate prin program e de 154 de milioane de lei, spune directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor – Dumitru Nancu.

În toată această perioadă s-au acordat, în total, 1.400 de credite.

„O măsură care şi-a dovedit rolul anticiclic în economie este programul „Prima Casă”, care a început în 2009. Acum s-a transformat, în funcţie şi de nevoile cetăţenilor, dar şi pe baza studiilor făcute de Guvern, în „Noua Casă”. Din anul 2009 şi până în prezent 300.000 de români şi-au achiziţionat o locuinţă prin programul „Prima Casă”, respectiv „Noua Casă”. De la 18 septembrie (2020, n.r.) până în prezent s-au acordat prin „Noua Casă” 1.400 de credite în valoare de 154 milioane de lei, ceea ce într-o lună de zile spunem noi că este foarte mult”, a apreciat Nancu.

Programul are rolul și de a dezvolta diverse ramuri ale economiei, mai spune directorul FNGCIMM.

 „Sunt programe care au rolul de a finanţa IMM-urile, de a debloca piaţa. De exemplu, la „Noua Casă” vă spuneam că 300.000 de credite au fost acordate prin acest program (din 2009, n.r.), garanţia statului a fost de 28 de miliarde de lei, credite acordate de bănci în valoare de 41 de miliarde de lei, iar garanţiile plătite de către stat sunt la o valoare de 0,19%, deci insignifiant. Aţi văzut că Guvernul foloseşte din ce în ce mai mult garanţia, pentru că are un rol multiplicator de 1 la 7, adică un leu investit în economie duce la alţi şapte lei. La programul „Noua Casă”, pe lângă faptul că se construiesc noi locuinţe, avem şi o dezvoltare pe orizontală a industriei de construcţii şi aşa mai departe”, a subliniat Dumitru Nancu.

Guvernul a decis să modifice anul acesta programul Prima Casă prin OUG și să-l redenumească Noua Casă, iar normele sunt diferite. Cea mai importantă prevedere se referă la dublarea plafonului – de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Cine vrea să obțină un credit de până la 70.000 de euro trebuie să vină cu un avans de 5%, la fel ca la Prima Casă. Statul garantează în acest caz 50% din valoarea creditului.

Dacă împrumutul sare de 70.000 de euro (și nu depășește 140.000 de euro), însă, avansul trebuie să fie de 15%. Statul garantează până la 60% din valoarea creditului.